mandag den 3. oktober 2011

Punktstokket indigorørhat - Boletus luridiformis

Punktstokket indigorørhat, boletus luridiformis

I juli skrev jeg om Punktstokket indigorørhat, som pludselig dukkede op i min græsplæne. Jeg fik kogt en suppe af svampen, men havde ikke lige tid at få den afprøvet, så den stod et par uger, hvorefter jeg ikke længere kunne ignorere stanken!

Det var slemt – jeg tror den gærede. Selve suppen var gullig-orange, men den var tyk og slimet. Jeg spurgte mig selv: Vil jeg strikke med og røre ved et bundt garn, der har været i denne suppe? Svaret var nej!

Men nu har jeg igen prøvet sidst i september. Jeg lagde ca. 1 kg svamp i en nylonstrømpe og kogte suppen op. Vandet fik en trist farve, og jeg besluttede igen at lade suppen stå og gære. Denne gang ca. 9 dage.  Trods lugten puttede jeg et bundt uld i og håbede på det bedste – resultatet var dog temmelig skuffende, se foto. Konklusionen må være: Det kan ikke betale sig at bruge denne svamp til at farve med og dette bundt går til en god gang overfarvning.

Trist gullig farve midt i en ildelugtende suppe

English:

In July, I wrote about boletus luridiformis and I promissed to tell you about the result. Well, here it is: I won’t bother to dye with this mushroom again!

In my first attempt, I left the soup to ferment for a couple of weeks and the smell was NOT nice! I asked myself, well – do you feel like putting your nice yarn into this slimy, smelly soup? The answer was no! And I threw the soup away.

But in September I took a deep breath and had another attempt – this time I cooked off the mushroom in a nylon panty hose in order to avoid most of the slimy parts. I left it for about 9 days, and in spite of the bad smell, I tossed in a skein of wool. The result was not nice – a rather weak and dull yellow. See photo.

3 kommentarer:

 1. Jeg har netop set en udstilling på Silkeborg Museum af Kirsten Kielmann, som har lavet en masse garn farvet med svampe. Og det viser sig, at hun sagtens kan få fine farver frem med indigo-rørhatten! Jeg bøjer mig i støvet i ærbørdighed ;)

  SvarSlet
 2. Hej, har lige opdaget din blog. Herligt at møde andre danske plantefarvere! Jeg fik Kirsten Kielmanns hæfter om svampefarvning i julegave (sammen med en okkerrødlig poresvamp). Hun skriver at farvebadet bliver fedtet, men at det faktisk gør garnet blødere. Tilsyneladende efterbehandler hun den gule farve med jern - og får fine grønne.

  SvarSlet
 3. Hej Mona,
  der gjorde du mig lige MEGET misundelig! ;) tænk at få end okkerrødlig poresvamp i julegave...det er for vildt. Jeg har aldrig fundet den, men leder som en besat på gamle grene hver gang jeg er i skoven. Det lykkes forhåbentlig engang - og så skal der farves!

  SvarSlet